Lájkolj minket Facebookon!


Dobj egy lájkot, 10 Euro kedvezményért* / foglalás* Érvényes az első foglalásnál, 1000 Euro feletti foglalások esetében.
 

Újdonságok

Mar 6, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin
Elkészült az Egyiptom honlapunk román nyelven: www.egipt-online.ro
Jan 12, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Egyéni vagy csoportos utazásra egyaránt akár 50%-os kedvezmények is. 

Nov 29, 2011
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Olvasson minket: blog.csaladi-nyaralas.ro

 

Facebook

 

Csomagok

Vakáció gyermekekkel!???

A családi vakáció megtervezése sokban különbözik egy páros nyaralás részleteinek kidolgozásától. Amikor az első nyaralást tervezzük gyermekeinkkel, biztosan nem a nyugodt pihenés lesz az első gondolatunk. Csak azokra a tárgyakra gondoljunk, amit nap mint nap használunk a gyermekekkel és máris egy teherautóra való csomag jut eszünkbe. Minél jobban szeretnénk elkerülni a sok csomagot, annál inkább az lesz az érzésünk, hogy gyermekkel ez elkerülhetetlen, és jön utazás előtti pánik. Ha nem koncentrálunk ezekre a dolgokra, akkor bizonyára itthon marad egy olyan fontos kellék, ami nélkül a vakáció rémálommá változik. A hatékony megoldás csomagolásra: a lista készítés: írjunk fel mindent, amit vinni kell vagy kellene, ha pedig túl hosszúra sikerül a lista, akkor próbáljuk meg kiszűrni a fölösleges tárgyakat. Fontos, hogy mindenre és mindenkire gondoljunk, a “sapkától a cipőig”, “estétől reggelig” érdemes képzeletben végigfuttatni egy napot. Készüljünk fel az előre nem látható eseményekre is,, hogy lehetőség szerint minél kevesebb váratlan pillanattal szembesüljünk a nyaralás során: Ilyen peldául: láz, köhögés, hasmenés, csípések. Ne felejtsük otthon a kislapátot, kisvödröt a tengerparti homokozáshoz.. 
Az összes csomag elkészítéséből a gyermekek csomagja a leg idő -és figyelem igényesebb, hisz nekik több mindenre van szükségük a kirándulás alatt.

Néhány alaplépés ahhoz, hogy a gyermek csomagjábol semmi se hiányozzon:

  Ruhák és kiegészítők:
 • úticélnak és klímának megfelelően válogassuk össze a ruhákat (de ne maradjon ki semmi). Tegyünk több nyári ruhát, ha trópusi időjárásra számíthatunk, de mindig legyen legalább 1-2 melegebb ruhadarab is.
 • hagyjuk a gyermeket, hogy ő válassza ki a “kedvenc” ruhadarabjait, mert így jobban érzi majd magát és nem fogja mindig azt a ruhát kérni, ami éppen otthon maradt
 • készítsünk ruha kötegeket (légmentesen zárt tasakok ideálisak erre), külön egyet minden napra . Igy minden napra lesz egy tiszta köteg ruha. Egy pót köteg is kelleni fog, ha a gyermek összemaszatolja magát, vagy bármilyen más okból át kell öltöztetnünk. A csomagolás a választott nyaralás típúsától is függ. Ha díszvacsora, szafari vagy hajókázás van a programban, akkor ennek megfelelő ruhatárat kell összeállítani, például: pulóver, kabát, még ha tengerparti nyaralás van is beütemezve. De váratlan eseményekre is fel kell készülni.
 • ne felejtsünk el egy pótcipőt/szandált/papucsot.

Tisztító- és ápoló szerek:

 • készítsük elő az ápoló és tisztító szereket, amiket a gyermekkel itthon is használunk, igy elkerülhető az esetleges allergiás reakció.
 • ne felejtsük el a naptejet, napolajat, napozás utáni krémet, kalapot, napszemüveget.

Gyógyszer csomag:

 • még otthonról csomagoljunk be láz-, fájdalom- és köhögéscsillapítót, gyógyszereket torokfájásra, napszúrásra, sebekre, csípésekre, allergiás reakciókra, hasmenésre, orrdugulásra.
 • indulás előtt kérjük ki a családorvos véleményét.

Játékok, társasjátékok és kártyák: vigyük magunkkal a kedvenc játékokat és néhány új játékot is, és magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez a ”vakációs játék”.

Alváshoz szükséges kellékek: ha van egy tárgy, amivel a gyermek minden alkalommal alszik az semmiképpen ne maradjon itthon (plüssjáték, párna, takaró, cumi).

Táska játékokkal és szórakozási kellékekkel (lásd. "Játékok és szórakozás utazás alatt" fejezet)

Más: ha kisgyermekkel indulunk útnak, ne felejtsük: sport-, összecsukható babakocsi, összecsukható kicsiágy (ha a szállásadó egység nem biztosit babaágyat), cumisüveg melegítő (esetenként), a gyermek tányérja és evőeszközei, zabpehely és bébitápok, tejpor, tápszer, pelenka, már kipróbált és bevált nedves törlőkendő, amit már megszokott a gyermek.

 

Mibe pakoljunk?

Ideális méretű és formájú táska, bőrönd nem létezik :). Minden személynek más a megfelelő.

Ha repülővel utazunk javasolt, hogy a választott nagycsomag, bőrönd rezisztens anyagból legyen, kislakattal vagy zárral, címkével ellátva, amin szerepel a név, cím és a telefonszám. Figyelem: 32 kg-nál nagyobb csomag nem szállítható repülőn. A könnyebb szállíthatóság érdekében válasszunk a görgőkkel és csúsztatható fogantyúval ellátott bőröndöket, lehetőség szerint műanyag fedőlappal, ami megóvja a bőröndben tárolt értékeinket. Minden csomagra tegyünk valamilyen megkülönböztető jelet, hiszen így könnyebb lesz megtalálni/felismerni. Vigyázat a bőrönd súlyára és méreteire (utazás előtt érdeklődjünk a légitársaság képviselőjénél), ezek ugyanis ha túllépik a megengedett határokat a légi társaság nem engedélyezi a bőrönd szállítását.

A csomagok súlyhatára:

Turista osztályon utazóknak (Economy class) a megengedett nagy poggyász súlya 20 kg (44 lbs). Ezt súlyban meghaladó csomagokért felárat kell fizetni minden kg után (8$ - 15$/kg). Méretek:  hosszúság x szélesség x magasság cm-ben:: 114 x 139 x 158 (45" x 55" x 62" inch).

Charterjáratokon a megengedett nagy poggyász súlya max. 15-20 kg (44 lbs)

Business vagy első osztályon utazóknak: 30 kg (66 lbs).

A súlyhatárok minden járatra érvényesek, kivételt képeznek: Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó.

Ezekbe az államokba ingyenesen 2 poggyász szállítható, amelyek méretei nem haladhatják meg a következő méreteket: 114cm x 139cm x 158cm illetve a 23 kg (70 lbs) / csomag.

Tehát a választott uticél függvényében a megengedett csomagsúlyhatár:

 • -Európában - 20 kg/fő.(turista osztály) vagy 30 kg/fő.(Business és Első osztály)
 • -Amerikai Egyesült Államok/Kanada - 2x23 kg/fő.

Súlyhatár ha gyermekekkel utazunk:

A gyermekek koruktól függően a következőképpen utazhatnak:

-6 hónap alatti csecsemők (max. 65 cm, max. 9 kg) foglalható bölcső.

-a fedélzetre vihető:

 1. az etetéshez szükséges kellékek,max. 10 kg (2 év alatti csecsemő részére)
 2. babakocsi, a gyermek korától függetlenül

-2 év alatti babák ölben tartandók a repülés ideje alatt. 2 év fölötti gyermekeknek külön helyet kell foglalni a repülőgépen.

A gyermek a saját autósülésben is utazhat, ha ez rögzíthető (a biztonsági öv segítségével) a repülőgép székéhez. Egy felnőtt maximum 2 gyermekkel utazhat. A biztonsági előírások alapján egy felnőtt csak egy gyermeket tarthat ölben, a második gyermeknek minden esetben helyet kell foglalni. Charter gépeken való utazáson maximálisan megengedett súlyhatár 15 - 20 kg / fő (gyermekeknek is). Minden kg súlytöbbletért fizetni kell hozzávetőlegesen 5-8 EURO/kg. A csomagok leadása előtt ellenőrizzék a lakatot és a zárat a poggyászon. A kézipoggyász mérete nem haladhatja meg a 115 cm-t (pl. 55 x 40 x 20 cm). A kézipoggyász nagyon fontos, hiszen csak ebben szállíthatók azok a tárgyak, amihez hozzáférhetünk a repülés időtartama alatt. Ha a nagypoggyász elvesztődik, vagy késik, azonnal értesíteni kell az érkezési repülőtéren levő “elveszett poggyász” (“lost and found”) irodát. Az Európai Bizottság 2010-tól újabb határozatokat hozott az elveszett poggyász problémájának megoldására. Ha a poggyászunk megsérült az utazás alatt, ezt a problémát is leszállás után azonnal közölni kell az adott légitársaság képviselőinél.

Ha vonattal utazunk a csomagolás hasonló, mint a repülésnél. Itt is léteznek csomaghatárok, mivel a csomagokat nekünk kell cipelni, feltenni, levenni, felszállni, leszállni vagy esetleg átszállni vele.

Kisautóval nagyobb a csomagolás szabadsága. Több poggyászt is készíthetünk, több tárgyat is csomagolhatunk, de csomagolásnál vigyázzunk az utasok kényelmére.

Vásárlás az Európai Unióban

A vásárlás mennyisége az Európai Unióban nem korlátozott, amíg az a személyes használatra megszabott mennyiséget nem haladja meg.

Egészségügyi biztonság

Az Európai Unióban továbbá is veszélyt jelent a húsok és tejtermékek szállítása. Köztudottan a legtöbb betegség kórokozója a nyers húsokon és tejtermékeken keresztül kerül az emberi szervezetbe. Igy könnyen behozható különböző vírusos megbetegedés, fertőzés az Európai Unió területére.

Ezért az Európai Uniós törvények szigorúan szabályozzák az állati eredetű termékek és az élő állatok be- és kiszállítását az Uniós országokban. Ez az óvintézkedés segít a fertőzések és betegségek felbukkanásának/elterjedésének megakadályozásában.

 

Az egészségügyi biztonság megőrzése nemcsak a hatóságok, hanem az egyén felelősége is. A hatóságok feladata az állampolgárok felvilágosítása a húsok és tejtémekek, állatok szállítására vonatkozó uniós törvényekről, illetve azok betartatása. Ennek alapfeltétele az állampolgárok informálása, illetve az illegális javak esetleges szállításának ellenőrzése az utasok csomagjaiban illetve postai küldeményként.

Klikk az információs kisfilm megtekintéséért:

(Forrás www.one-health.eu)

 

Mallorca (ro)

 

Tenerife (ro)

 

Spanyolország (ro)

 

Törökország (ro)

 

Görögország (ro)

Gorogorszag
 

Ausztria (ro)

 

Egyiptom (ro)

Egyiptom
 

Tunézia (ro)

Tunezia
 
Előző oldal: Fontos információk  Következő oldal: Utazás kiskorú gyermekekkel