Lájkolj minket Facebookon!


Dobj egy lájkot, 10 Euro kedvezményért* / foglalás* Érvényes az első foglalásnál, 1000 Euro feletti foglalások esetében.
 

Újdonságok

Mar 6, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin
Elkészült az Egyiptom honlapunk román nyelven: www.egipt-online.ro
Jan 12, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Egyéni vagy csoportos utazásra egyaránt akár 50%-os kedvezmények is. 

Nov 29, 2011
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Olvasson minket: blog.csaladi-nyaralas.ro

 

Facebook

 

Utazás repülővel

Az utazás repülővel és gyermekekkel igazi kihívás lehet.

A felmerülő problémák minimalizálására néhány jótanács:
*  keressük meg az adott légitársaság honlapját és a feltételeket, javaslatokat a kisgyermekes utazáshoz. Amit itt találunk az felkészít a várható szituációkra.


*  ellenőrizzük és foglaljunk időben kiságyat a gépen, ha erre lehetőség van az adott légitársaságnál.
* probáljunk időben a repülőtérre érkezni, hiszen gyermekekkel a csomagok leadása és repülőtéri check-in egy hosszabb folyamat.
*  bizonyosodjunk meg, hogy létezik-e felszállási sorrend a járaton, ebben az esetben ugyanis igényelhető az elsőbbségi felszállás szülőknek és gyermekeknek.
*  mosolyogjunk leendő utastársainkra, hátha így előre engednek a hosszan kigyózó check-in/beszállás sorban
*  a check-in-nél kérdezzünk rá, hogy mennyire van tele a repülőgép. Ha kevesebb az utas akkor lehetséges hogy a mellettünk levő szék üres lesz. Ez abban az esetben előnyös, ha 2 év alatti bébivel utazunk, akinek nincs külön helyjegye a repülőn.
* probáljunk meg elsőként felszállni és utolsóként leszállni, igy ugyanis több segítséget kaphatunk a repülőgép személyzetétől.
*  a várakozási idő alatt segíthet egy nyitható - csukható esernyőkocsi, sportbabakocsi. Igyekezzünk a kocsit minél tovább magunknál tartani, adott esetben kézipoggyászként felvinni a fedélzetre. Ez ugyanis lehetőséget nyújt a gyermeknek szúnyokálni, aludni a hosszú várakozási időszakokban (esetleges késésnél) és nekünk is több lehetőségünk van saját számunkra kézipoggyászt csomagolni
Figyeljünk arra, hogy ne maradjon a babakocsi zsebében keksz, gyümölcs vagy más élelmiszer, aminek szállítása tilos vagy esetleg büntetést vonhat maga után.
* a kézipoggyásznak (amit a fedélzetre vihetünk) tartalmaznia kell minden olyan szükséges tárgyat és kelléket, amire nekünk és gyermekünknek szükségünk lehet a repülés alatt, szem előtt tartva a légitársaság törvényeit a fedélzeten szállítható javakkal kapcsolatban. Figyelmesen készítsük elő a kézipoggyászt, hisz az utazás egész időtartama alatt csak ehhez a kisebb méretű poggyászhoz és tartalmához férhetünk hozzá. Nem tanácsos elfogadni más utasok csomagjának szállítását! Vigyázzunk: légitársaságonként változhat a kézipoggyászra vonatkozó szabály.

Általában, a kézipoggyászban tilos szállítani:
- állati termékeket
- fegyvereket, lőszert, tüzijátékot és veszélyes tárgyakat, késeket, borotvapengét, ollót, csavarhúzót, sétapálcát, fémdíszekkel ellátott botot, sportfelszerelést (baseball-ütő, golfütő, síbot, biliárddákó, horgászfelszerelés). Nem engedélyezett semmilyen fegyverimitáció vagy játékfegyver.
- gyúlékony és folyékony anyagokat
- korrozív anyagokat - folyékony/képlékeny kozmetikumokat & piperecikkeket (krémek,
ajakrúzs, parfüm, fogkrém). Megoldás: a géleket, krémeket, olajokat, tejeket, szirupokat, ajakírt a kézipoggyászban, max 100 ml-ig egy átlátszó, önzárodó tasakban lehet szállítani. Ezt a csomagellenőrzésnél a repülésbiztonsági szakembereknek meg kell mutatni.

Ajánlott a kézipoggyászban szállítani:

- néhány extra pelenka a tervezetten felül, esetleges “vészhelyzet” esetére

- legalább egy váltás csereruha a gyermeknek, különböző “balesetek” esetére (kiomló italok, foltok)
- melegebb ruházat (trikó, pulóver, kardigán) amire szükség lehet a repülés ideje alatt a légkondicionáló berendezés miatt
- játékok, könyvek, kártyák amivel lefoglalható a kicsi. Hosszabb repülőutakon (7 – 12 óra) közös vagy egyéni TV képernyő szórakoztatja az utasokat. Nemcsak felnőtt utasoknak, hanem gyermekek számára is választható filmcsatorna, zene vagy játék (számítógépes játék modellre).

- ne felejtsük otthon vagy a nagy poggyászban a gyermek kedvenc tárgyát/amivel elalszik (ha van ilyen) : játék, plüssmaci, takaró, párnácska...)
- enni- és innivaló a fedélzeten: mindig vigyük magunkkal a gyermek saját ételét, tányérját, evőeszközeit. A legkisebbeknek elengedhetetlen a cumisüveg. Légitársaság függő, hogy milyen mennyiségben és milyen körülmények között vihető a fedélzetre tea, víz, üdítő, tej. Ha ez nem engedélyezett, akkor a check-in után vásároljunk vizet, aminek segítségével elkészíthetjük a baba tápszerét. Különböző kezelés alatt álló utasok, bébik, különleges étrendet követő gyermekek esetében orvosi javaslatra használt folyékony élelmiszer, dietetikus élelem, tisztított víz, gyógyszerek szállítása engedélyezett. Vihetünk magukkal a gyermek részére szükséges sós rágcsálnivalókat, hiszen előfordulhat hogy a fedélzeten felszolgált étel és annak tálalási időpontja nem egyezik a gyerekek megszokott étrendjével és időpontjával. Ha az étkezések mellett felszolgált italokon kívül szükség van üdítőre, vízre forduljunk a repülőgép személyzetéhez. Mindig ellenőrizzük a felszolgált étel hőfokát mielőtt azt a gyermeknek adnánk.
*  pelenkacsere: bizonyos repülőgép típusokon léteznek nagyobb méretű mosdók, ahol pelenkázó is van. Ha a gép nem rendelkezik ilyennel, akkor szóljunk a személyzetnek, akik előkészítenek egy nagyságaiban megfelelő teret, ahol a pelenkacserét megoldhatjuk. A mosdók általában foglaltabbak az étel felszolgálása és elfogyasztása után (valószínüleg az ingyen bor és két csésze kávé miatt), valamint leszállás előtt 1 órával (az utasok leszállás előtt igyekeznek felfrissülni). A mosdók kevésbé forgalmasak villanyoltás után, ugyanis ilyenkor a legtöbb utas alszik, vagy filmet néz. Használjuk ki ezt a lehetőséget és időpontot a pelenkacserére, igy elkerülhetjük az ajtó előtt várakozó hosszú sort.
* utazás alatt viseljünk kényelmes öltözéket, cipőt és legyen váltásruhánk
*  alvás a repülés ideje alatt: néha a gyermekek számára kialakított ágyakat az első közös képernyő alatt helyezik el, ami befolyásolhatja a gyermek alvását. Használhatunk takarót, ami védi a kicsit a fényektől és a klimától. Ha van hálózsákunk vigyük magunkkal, ezzel betakarjuk a gyermeket valami megszokott darabbal és akkor sem ébred fel, ha leszálláshoz készülődünk. Létezik egy mítosz, hogy a zúgó motor zaja, álomba ringatja a kicsit. Ki lehet próbálni :). Probáljuk meg betartani a gyermek alvási idejét.
* ha egy társsal utazunk, beszéljük meg jó előre mindenkinek a kötelezettségét és tennivalóját. Kérjünk helyeket egymás mellett így amíg egyik felnőtt alszik a másik vigyázhat a gyermekre.
* minden kis pihenéssel töltött percet értékeljünk
*  mosolyogjunk minél többet a gyermekre, és zárjuk ki mások rosszindulatú/udvariatlan megjegyzését, csakis mi tudhatjuk mi jó a saját gyermekünknek.
*  ne érdekeljen mit gondolnak az utastársak rólunk, hisz valószínűleg soha nem fogunk többet találkozni velük. Ehelyett koncentráljunk inkább a gyermekre. Ha a gyermek zaklatott nyugtassuk meg, a gyermek érdekében és ne azért, hogy mit mondanak mások.
*  még a fedélzeten töltsük ki az adott ország esetleges belépési kártyáját, így jelentősen csökkenhet a vámnál eltöltött idő.
*  biztos és könnyű helyen tartsuk az utazási dokumentumokat, tegyük mellé a bejelentkezési kártyát is, igy ezek bármikor könnyen felmutathatóak
*  ne felejtsük el felcímkézni a bőröndöket, babakocsit névvel, címmel, telefonszámmal - ahol a csomag elkallódása esetén elérhetőek vagyunk
*  a gyerekekkel való utazás és állapotos nők utazása esetén vegyük fel a kapcsolatot a légitársasággal ugyanis esetenként:
# léteznek gyermekkedvezmények (2-14 év közötti gyermekeknek és 0-2 év közötti csecsemőknek)
#a gyermeknek saját helyjegyet kell váltani, vagy utazhat ölben
# állapotos nőknek értesíteni kell a légitársaságot a terhesség hónapjáról. Általában a 28. hét után már csak szakorvos irásos beleegyezésével lehet repülni.

# más-más szabályok és törvények vannak légitársaságtól függően
A biztonságos légi közlekedésről klikk ide

 

Mallorca (ro)

 

Tenerife (ro)

 

Spanyolország (ro)

 

Törökország (ro)

 

Görögország (ro)

Gorogorszag
 

Ausztria (ro)

 

Egyiptom (ro)

Egyiptom
 

Tunézia (ro)

Tunezia
 
Előző oldal: Játékok a nyaralás idejére  Következő oldal: Romániai repülőterek