Nem egyszerű feladat az autós kirándulás megszervezése sem. De nyerhetünk vele sok időt. Sok együtt töltött időt. Az utazás ideje alatt ugyanis csak a család van együtt, külső zavaró tényezők nélkül. Lehetőség nyílik hosszú beszélgetésekre, éneklésre, közös játékokra. Nagyon értékes időről beszélünk, tehát használjuk ki minden percét. Sok boldog együtt töltött órát kívánunk!
A hosszú autóutak unalmasak a gyermekek számára és sok fejfájást okozhatnak a szülőknek is. Hogy minél kellemesebb legyen az út, és ne fajuljon rémálommá, íme néhány ötlet az utazáshoz:
Indulás előtt:

Utasoknak:

Az utazás alatt
A legfontosabb, hogy a gyermek biztonságban legyen és találjunk valamit, ami megnyugtatja és lefoglalja!

Hogy megelőzzük a gyermekeink által feltett “mikor eszünk” típusú kérdéseket, készítsünk az útra egészséges harapnivalókat, snackeket, sós ropit, gyümölcsöt, szárított gyümölcsöket a főétkezések között. Jó megoldás a camping, étterem alternatíva, igy legalább az étkezés ideje alatt nem kell az autóban ülni. Ne adjunk édességet a gyerekeknek - ideiglenesen lecsendesednek tőle, amíg elmajszolják az csokirúdat, de később a vércukor növekedés miatt igazi örökmozgóvá és nehezen kontrolállható energiabombává változnak.

Hallgassunk gyermekzenét, vagy a kicsik kedvenc zenéjét, függetlenül attól, hogy mennyire szeretnénk már átkapcsolni a rádiót egy rockcsatornára - a gyermeknek a “saját” megszokott zenéje kell. Legyen több CD előkészítve, mert a gyermekek ugyan nem unják meg ugyanazt a zenét, viszont saját lelki nyugalmunkért legyen egy másik gyermekdalos lemez is.
Fizessünk autópályadíjat/vignette-t, ezek ugyanis kötelezőek
Nézzünk utána a radarjelző készülékek használatának szabályozására vonatkozó törvényeknek

Pihenők:

A pihenő a család minden tagjának fontos: szaladjunk egy kicsit, mozogjunk, ugráljunk. Ilyenkor segíthet egy labda, frisbee, bumeráng.
Egy szabadban elfogyasztott ebéd, egy picknik kellemes élmény lehet és jó ok, hogy a friss levegőn legyünk (ne feledjük: éhes gyermek, nyugtalan gyermek!). Megállhatunk gyorséttermeknél, ahol gyermekeknek kialakított játszótér is van, igy ők játszhatnak, amíg elkészül az étel.

Ha gyermekekkel autózunk, legyünk nagyon rugalmasak, hiszen a megállások miatt soha nem lehet tudni, mikor érkezünk meg a célterületre. Ha látjuk, hogy megkésünk, értesítsük a szállásadó egységet a késésről, ellenkező esetben szállás nélkül maradhatunk.

Érkezésnél:

Lassan és kiegyensúlyozottan vezet, sok megállóval? Vagy úgy vezeti az autót, mint egy rakétát, valoságosan átrepülve a kilométereket megállás nélkül? Többségünk a két extrém példa között mozog... de a fenti tanácsokkal tülélhetjük sőt élvezhetjük az autózást családunkkal!