Amikor sikerült kiválasztani a nyaralás/üdülés típusát, következik a vakáció megszervezése:
- az utazás időpontjának kiválasztása – a döntés egyik fontos mozzanata az iskolai szünetek és munkahelyi szabadságok figyelembe vétele.
- szállítási eszköz kiválasztása: kisautó, autóbusz, vonat, repülő vagy hajó
- a foglalás módjának kiválasztása:
1.-  egyéni foglalás, nagyobb szabadságot de megduplázott figyelmet igényel
2.- foglalás utazási iroda segítségével: a vakáció minden részletet egy úgynevezett turisztikai csomagba foglalják, igényre szabva, szélesebb választási palettára számíthatunk
3.kombinált foglalási procedúra: az utazás egy részét (szegmens) egyénileg foglalva, másik részében utazási iroda segítségének igénybe vételével
-újabb döntést kell meghozni a foglalás időpontját illetően: időben foglalni – az utazás megkezdése előtt több hónappal: részesülünk az utazási irodák által kínált előfoglalási kedvezményben; vagy utolsó pillanatban – az utazási irodák last minute utazásaira alapozva (ebben az esetben fenn áll a veszélye annak, hogy a kiválasztott szállásadó egység, uticél már nem rendelkezik szabad kapacitással a kívánt időpontban). Egyes szállásadó egységek az év különböző periódusában akciókat hirdetnek meg, mint például a 7 = 6 akció, azaz a 7 éjszakás szállás csomagot 6 éjszakás áron kínálják (1 éjszaka ingyen). Ez az akció csak bizonyos időtartamra vagy bejelentkezési dátumra érvényes.

Tisztázandó kérdések foglalás előtt:

- menetrend
- bejelentkezési idő a szállodákban/apartmanokban
- a szoba típusa: kétágyas szoba pótággyal (a pótágy általában egy heverő, kihúzható kanapé, lenyitható ágy, elsősorban gyerekeknek javasolt, mivel keskenyebb és rövidebb, mint egy normál méretű ágy és kevésbé kényelmes), családi szoba (ajánlott 2 felnőtt és 2 gyerek elhelyezésénél), (junior-suite, apartament)
- a szállás adó egység és a környék szolgáltatásai gyermekeknek (speciális gyermek menü az étteremben, miniclub, játszótér, gyermek medence, különböző gyermek programok)
- programok (fakultatív kirándulások, látogatások, belépő jegyek, tematikus parkok)
- szórakozási lehetőségek, pihenés, sport (a szálloda kínálatában)
- ellátás: étkezés nélkül (önellátó apartamentek és stúdiók, katalógusokban: ÖE, EN, nemzetközi kódja: RO), reggeli (katalógusokban: R, nemzetközi kódja: BB), félpanzió (reggeli és vacsora: FP, nemzetközi kódja: HB), teljes ellátás (reggeli, ebéd és vacsora: TP, nemzetközi kódja: FB), all inclusive (reggeli, ebéd, vacsora, snack-ek a főétkezések között, helyi alkoholos- és alkohol mentes italok korlátlan fogyasztása, ALL vagy AI). Az all inclusive szállásadó egységenként változik, javaslott külön odafigyelni minden szállodának a programjára és a koncepció érvényességére.
- visszamondási feltételek
- különböző biztosítások (baleset és egészségügyi biztositás, visszamondási biztosítás – Storno-, poggyász biztosítás, kötelező autóbiztositás, zöld kártya)
- országba lépés feltételei külföldre utazás esetén: útlevél, vízum kényszer, belépési/kilepési illeték, üdülő helyi illeték, adók, oltások.
- helyszíni képviselet: ha létezik helyi képviselő az utazás szervező részéről
- a kiutazási feltételek kiskorúaknak
- a teljes kirándulás árának kiszámítása (azok a gyermekek akik 2 fizető felnőttel együtt utaznak és egy szobában kérik az elhelyezést, az esetek nagyobb százalékában kedvezményben részesülnek. Több esetben a gyermek kedvezmények akkor is érvényesek, ha egy fizető felnőttel vannak elszállásolva ugyanabban a szobában. Néhány szálloda a gyermekkedvezményt 12-16 éves korig alkalmazza. Vigyázat: több szálloda nem enged foglalást 2 felnőtt és két gyermek esetén ugyanazon standard szobában! Ilyenkor a family-room (családi szoba) foglalása szükséges. Ugyanakkor az apartamentek, stúdiók, villák esetében a megadott maximális létszám semmilyen körülmények között sem haladható meg (ebben az esetben meg a 2 év alatti gyermekek is teljes értékű személynek számítanak). Figyeljünk arra, hogy mit foglal magába a végső ár, illetve mi fizetendő a helyszínen (különböző KÖTELEZŐ helyi adók, illetékek, kauciók)
- fizetési feltételek
- foglalási feltételek