Hogy mindenki értse!

A legfontosabb és leggyakoribb rövidítések turizmusban:
CHD - Gyermek
ADL - Felnőtt
BB - szállás reggelivel (Bed and breakfast)
FP/DP / HB - félpanziós ellátás (reggeli és vacsora)
TP/PC / FB - Teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora)
AI - All inclusive
UAI - Ultra all inclusive
PAX - Személy
DBL - Kétágyas szoba (2 fő részére)
TWN - Szoba két külön ággyal (2 fő részére)
SGL - Egyágyas szoba (1 fő részére)
APT - Apartament
EN/FM - Ellátás nélkül
AC - Klíma
SP - Superior
B.O.T. - kezelési és üdülési jegy

Voucher vagy B.O.T - Utazási iroda által kibocsájtott dokumentum, ami a foglalt szolgáltatásokat tartalmazza (szállás, ellátás, szállítás, extra szolgáltatások). Általában 3 példányban készül: egy példány a szállásadó egységnek, 1 példány az utazási irodának, 1 példány az utasnak

Charter - Utazási irodák által kifejezetten turisztikai célra bérelt vonat, repülő, autóbusz.

Tranzit
Tranzit ország: ország, város amin áthaladunk, hogy elérkezzünk az uticélhoz;
Tranzit utas: egy utazó, aki áthalad egy országon vagy városon megállás nélkül, vagy rövid pihenővel;
Tranzit idő: két tömegközlekedési eszköz menetrendjéből adódó várakozási idő (repülő, vonat, autóbusz, hajó).

Transzfer - Állomás, kikötő, repülőtér és szállásadó egység közötti többirányú (oda - vissza) szállítási szolgáltatás;

Check in -
Repülőtéren: a légitársaságok által megszabott időintervallum, ami alatt a csomag leadás, utasregisztrálás, dokumentum ellenőrzés megtörténik. A check-in és a beszállás ideje repülőterenként változik, épp ezért szükséges ezt figyelembe venni, és annak megfelelően jelentkezni a repülőtéren. Ha a megszabott időben nem történik meg a repülőtéri check-in és a pultot lezárják, akkor lekéstük a gépet. A légitársaság nem vállal felelősséget a késői érkezés miatt elveszített repülőjegyekért, így az összes költség az utast terheli.
Szállodában: bejelentkezési formaságok a szállodában. A bejelentkezés szakaszai: -bejelentkezési űrlap kitöltése, foglalás igazolása, igazolvány/útlevél felmutatása, fizetés (ha előzetes foglalás nem történt), kulcsok átvétele.
Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy engedélyezik az úgy nevezett early check in-t vagyis a szobák a hivatalos átadási időpont előtt már átvehetők. Az early check-in csak a helyek függvényében lehetséges.

Check-out
Repülőtéren: megérkezés a desztinációra, csomagok felvétele, dokumentumok ellenőrzése és reptér elhagyása Szállodában: szobák leadása, számlák kiegyenlítése és a szálloda elhagyása. Bizonyos estekben szoba hosszabításra van lehetőség (még egy fél napra) térítés ellenében.

Menü: az étteremben kínált ételek teljes palettája. Léteznek különböző specialitású menük, amelyek igazi remekmű kategóriába sorolhatók. A legfontosabb menü kategóriák:
- Table d’hote
- A la carte;
- table d’hote/a la carte kombinációja
- lefogyasztható ételkupon
- Diétás menü
- Speciális menü (ide több kategória is sorolható: gyermek-menü, senior-menü, koser menü, különböző menüspecialitások érzékenyeknek)
- menük kérésre: ünnepi menü és csoport-menü

Menü típusok:
A la carte - a menükártyán szereplő ételek egyenként vannak felárazva, ezekből válogatható ki az előétel, második, desszert, italok. A fogyasztás végső ára, a választás szerinti részárak összegéből tevődik össze.

Fix áras menü, vagy table d`hote menü - Egy menücsomag előre megszabott áron (általában előétel, leves második desszert, 1 ital). Általában 1 vagy több menüsort kínálnak az éttermek, de az alkotóelemek nem változtathatók az adott árban.

Turisztikai menü - Egy fix áras menü, helyi specialitásokkal, kedvezményes árakkal.

Reggeli - A nap első étkezése, általában reggel 07 – 10.00 között szervírozzák.
Teljes reggeli vagy kontinentális reggeli: - Reggeli, ami általában tartalmaz egy meleg alkoholmentes italt, vaj, íz, méz, péksütemény/kenyér és ásványvíz.

Angol reggeli azaz English breakfast, és amerikai reggeli azaz American breakfast - Ételkészítmények, cukrász/péktermékek és gyümölcsitalok adódnak hozzá a teljes reggelihez. A hagyományos angol reggeli: sült bacon(húsos szalonna) esetenként füstölt, sült kolbász, tojás, sült gomba, szemes bab, pirítós, sült paradicsom és frissen facsart narancslé. Az amerikai reggeli általában a következőket foglalja magába: tojás (sült, vagy posírozott), bacon, vagy kolbász, kenyérszeletek, toast, jam/lekvár/vaj, amerikai palacsinta, waffel cukor vagy juharsziruppal, kukoricapehely (cornflakes), vagy más gabonafélék, kávé/ tea, narancslé/ grapefruitlé.
Büfé reggeli: - A szálloda kategóriájától függően különböző ételkészítmények közül lehet választani. Önkiszolgálás van. Általában a következőket találjuk meg reggelinél: péktermékek, kávé, üditők, tea, kakaó, tej, sütemények, gyümölcsök, ízek, sajtok, felvágottak, tojás (omlett, tükörtojás, főtt tojás), sült kolbász, sült bacon szalonna, babfőzelék, palacsinták, müzlik. Minél magasabb kategóriájú éttermet választottunk, annál gazdagabb a választék.

 

Félpanzió - reggeli és vacsora. A félpanziós ellátás érkezés napján vacsorával kezdődik és hazautazás napján reggelivel végződik. Előfordul, hogy ”elvesztődik” egy étkezés túl késői érkezés vagy túl korai távozás esetén.

Teljes ellátás: Reggeli, ebéd, vacsora. Nem tartalmaz sem alkoholos sem alkoholmentes italt, még vizet sem.

All inclusive: Reggeli, ebéd és vacsora, italok - helyi alkoholos és alkoholmentes italok, szórakoztató programok, gyermekprogramok. Az all inclusive utasok karkötőt kapnak bejelentkezésnél, amit az ott tartózkodás végéig hordaniuk kell, ellenkező esetben nem jogosulnak a fent említett szolgáltatásokra. Az All Inclusive koncepció szállodánként változik.

Ultra all inclusive, Extra all inclusive, High Class All Inclusive -  Egyfajta gazdagított All Inclusive program, ami tartalmazhatja az import italokat, vagy a szálloda különböző szolgáltatásait. Részletekért minden szálloda all inclusive programját külön olvassuk el.

Csomagbiztosítás: az utas és a szállítócég, vagy biztosítási ügynökség között megkötött szerződés, amely alapján a biztosító felelőséget vállal a sérült, elveszett, eltűnt, későn érkező csomagokért egy a biztosítási kötvényben feltüntetett összeg mértékében.

Storno biztosítás: Visszamondási biztosítás, azaz ha az utas akaratán kívül, külső visszafordíthatatlan tényezők hatására utazás képtelenné válik, akkor a visszamondási feltételekből származó kötbér összegét a szerződött összeg függvényében a biztosító társaság vállalja fel az utazásszervezővel szemben.

Aszisztencia - Egy turisztikailag képzett személy, aki a találkozópontokon, állomáson, repülőtéren segít az utazási formalitásokban.

Szobák:

Single / SGL –  Egy ágyas szobák, csak 1 felnőtt részére. Általában kisebb méretű szobák, nem túl kedvező fekvéssel. Előfordul, hogy bizonyos konforttal nem rendelkeznek (pl. terasz). Az ára magasabb, mivel egyes szállodák 2 ágyas szobákat adnak single használatra.
Double / DBL – Kétágyas szobák (két külön ágy vagy 1 francia ágy), 2 felnőtt részére, standard méretű szoba a kategóriájának megfelelő konforttal.
Triple / TPL – Általában kétágyas pótágyazható szobák. Bizonyos szállodák lehetővé teszik a 2 pótágy elhelyezését is, ez azonban nagyban csökkenti a szoba konfortját. A potágyak kisebb méretű ágyak, esetleg kihúzható ágyak, keskenyebbek és kevésbé kényelmesek.
Junior suite – Tágasabb, luxus szobák 1 vagy 2 légterűek, kérésre foglalhatók.
Családi szobák: – Általában két felnőtt és 2 gyermek számára javaslott. Lehet 2 standard szoba összekötő ajtóval.
Studio – olyan szobák, ahol a konyhasarok és a hálórész egy légtérben található.
Apartament – olyan szállásadó egység, amelyet egy nappali/konyha és egy külön légterű hálószoba alkot. Több hálószobás apartmanok
is foglalhatók.

Bungalló - kis házikók. Általában családoknak javaslott, konyasarokkal. Építészeti szerkezete miatt általában nyári napokon is kellemes hűvöst biztosít a lakóknak.

Villa - egy zárt szerkezetű szállásadó egység. Csoportoknak illetve családoknak javasolt. Több közös helyiség létezik benne. Nincs állandó recepciószolgálat/étterem vagy takarító személyzet. A villa ideiglenes lakóinak igy semmilyen érintkezése nincs a ház tulajdonosaival/személyzetével.

Vakációs falu: Speciális szállásadó komplexum, nagy területen. Több házikó, bungallók, camping és 1 -2 étterem alkotja.

Falusi turizmus - Olyan szállásadó egységek, ahol a ház tulajdonosa is lakik. Panzió stílusú szolgáltatások (szállás és ellátás). A szolgáltatás nagyrészét a család tagjai végzik, nem szakképzett személyzet. Általában kisebb szállásadó egységek, amelyek bizonyos formái hasonlítanak a panzióhoz és agroturizmushoz.

Agroturizmus - Olyan panziók, vagy vakaciós falvak, ahol a a szállásadó egység vezetője a termelő. A háztartásán  előállított termékeket dolgozza/szolgálja fel az étteremben (bio termékek).  Biztosítanak különböző hagyományörző és szórakoztató  programokat.

Menedekház - Speciális szállásadó egység, alacsony konforttal, többágyas esetleg emeletes ágyas szobákkal, közös fürdőszobával.

Camping -  Lakókocsiknak, sátraknak kialakított terület, ahol a lakókocsi áramra, vízre és lefolyórendszerre csatlakoztatható. Minimális konfortu lakókocsi és camping-től a luxus “mozgólakásig” minden megtalálható.