A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus apiszkos kézről vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe.

A fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos bénulást okoz. Ha a légzőizmokat is érinti a betegség, tartós gépi lélegeztetésre szorulhat a beteg és a halálozás is gyakori. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek.
Romániában 1959 óta rendszeres védőoltást kapnak ellene a gyermekek, ennek köszönhetően évek óta nem volt gyermekbénulás megbetegedés hazánkban.

Oltóanyag

Az oltóanyagban elölt vírusok vannak.

Felnőttek számára háromféle oltóanyag áll rendelkezésre, ebből kettő kombináltan, azaz más betegségek elleni is ad védelmet .
Olyan védőoltást, ami csak gyermekbénulás ellen véd, csak az  Utazás-egészségügyi és Oltóközpontok tartanak.
A gyermekkori oltások, min kombinációban tartalmazzák a gyermekbénulás elleni komponenst.

Miért kell oltani, ha jelenleg nincs megbetegedés hazánkban?

A gyermekkorban kapott rendszeres oltások következtében védettség alakul ki a betegséggel szemben. A polio vírus jelen lehet a környeztünkben, behurcolhatják más országból, de megbetegedést nem tud létrehozni. Ott, ahol nincs oltóanyag, vagy megtagadják az oltást, rendszeresen járványok fordulnak elő.

Mikor adunk felnőtteknek gyermekbénulás elleni oltást?

Járványos területre utazóknak, 10 évente emlékeztető oltás javasolt.

Ki nem kaphat gyermekbénulás elleni oltást?

Lázas vagy súlyos betegek oltását el kell halasztani. Nem oltható, akinek az előző oltás után súlyos, allergiás tünete volt vagy életet veszélyeztető allergiája van streptomycinre, neomycinre vagy polymyxin B- re (antibiotikumok). Az olthatóság elbírálása orvosi feladat!

(forrás: www.oek.hu, www.utazaselott.hu)