A külföldi nyaralás alatt is fennáll a megbetegedés veszélye. Az éghajlat változás, környezet változás, helyi vírusok és baktériumok, járványok vagy allergén anyagok még az egészséges emberi szervezetet is megviselik. Az utazás alatt is történhetnek különféle balesetek, amelyek egészségünket vagy akár életünket is veszélyeztethetik. Ilyen helyzetekben azonnali egészségügyi ellátásra van szükség, ami elég költségigényes lehet: egy napos kórházi felügyelet a világ legtöbb országában 500 – 1500 $-ba kerül, amíg a légi betegszállitás (helikopterrel vagy repülővel) 20.000 és 250.000 $ körül is lehet.
Javaslat: Soha ne induljunk el egészségügyi biztosítás nélkül. A biztosítás fedezi a felmerülő költségeket megbetegedés-, baleset- vagy elhalálozás esetén.
Az állami Egészségügyi Biztosító Ház által kiadott egészségügyi kártya csak az Európai Unión belül érvényes és CSAK állami egészségügyi intézményekben.
Az utazási egészségügyi biztosítás, kizárólag a megadott időpontokban érvényes, a biztosított összeg értékében állami- és magán klinikai és sürgősségi betegellátásban.
Románia több országgal is aláirt egy - egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó - állam közti egyezményt, ami alapján a román állampolgárok ingyenes sürgősségi /kórházi ellátásban részesülnek. Ilyen országok: Albánia, Örményország, Bulgária, Ciprus, Kína, Horvátország, Kuba, Egyiptom, Görögország, Litvánia, Libanon, Egyesült Királyság, Macedónia, Moldova, Szíria, Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Tunézia, Törökország, Ukrajna és Magyarország. Ez az egyezmény azonban korlátozott mértékben nyújt ingyenes egészségűgyi ellátást. A sürgősségi ellátás fölött minden illeték a pácienst terheli, bele értve a kezelést, gyógyszereket és az esetleges hazaszállítást.
A fent említett korlátozások miatt, javasoljuk az egészségügyi biztosítás megkötését, ami a sürgősségi ellátás mellett további egészségügyi ellátásokat is fedez.

Külföldre utazás esetén javaslott a következőkre odafigyelni:


Ha külföldön baleset ér, vagy megbetegszünk:


Mit tehet értünk a Romániai konzulátus:
-  Értesítheti az otthon maradt hozzátartozókat az incidensről, illetve közölheti az önök esetleges kéréseit;
- ajánlhat kórházat, klinikát és rendelőt
- ha hosszabb időre kórházi kezelésre szorulunk meglátogathatnak
- Ajánlhat helyi jogi képviselőt vagy fordítót, akik a helyi szervek előtt büntetőjogi eljárásokban képviselhetnek.
- ha a hazautaztatással felmerülő formaságokban kell segitség akkor rendelkezésükre állnak

Miben nem tud segíteni a Romániai konzulátus:
- Nem kérhet különb eljárást, kórházi ellátást, mint amilyen az adott ország állampolgárainak jár
- Nem fizetheti a szállást, egészségügyi és egyéb felmerülő költségeket.
- nem tud szállást biztositani a nagykövetségen/konzulátuson
- Nem fizetheti a hazautazás költségeit;
- nem tud beavatkozni, illetve nem fogalmazhatja meg kéréseinket a biztositótársaságnak
- az általunk elhanyagolt egészségügyi óvintézkedések semmilyen felelősséggel nem terhelik a nagykövetséget/konzulátust

(Forrás: MAE)