Igaz, hogy a videójátékok és hordozható DVD rendszerek, mobiltelefonok világában élünk, de egy autós utazás esetén jó társ lehet a “régi módi” játék, mint például a “kössük össze a pontokat” vagy “X-O”, “Akasztófa”.
Lenn néhány ötlet, kinyomtatható formában a hosszú utazásokra.
Vigyázat: Ha a gyermek hányingerre panaszkodik az autóban, javasoljuk, hogy nézzen ki az ablakon, játszodjunk szójátékokat, kérdezz-feleleket, meséljünk, ahelyett, hogy az autó belsejében lehajtott fejjel kelljen figyelnie valamire. Az olvasás és a kézben tartott dolgokra való fókuszálás súlyosbítja a rosszullétet!

 

SZÍNEZŐ

 

 

Színező oldalak

 

 

 

 

 

 

LABIRINTUS

 

 

Labirintus 1

Labirintus 2

 

 

 

KÖSSÜK ÖSSZE A PONTOKAT:

 

Játék1

Játék 2

 

 

 

 

KERESSÜK MEG A KÜLÖNBSÉGET:

 

Különbség 1

Különbség 2

Különbség 3

Különbség 4

Különbség 5

 

 

 

 

X – 0

 

 

3 x–t vagy 0-t kell a 2 játékosnak egymást váltva függőlegesen, vízszintesen vagy átlósan egymás mellé helyezni, hogy nyerjenek.
Példa X-0

 

 

 

BINGO AUTÓBAN / REPÜLÖN / VONATON

 

Kisebb gyermekeknek: Bingo 1


Nagyobb gyermekeknek:
Bingo 2
Bingo 3

 

 

 

AKASZTÓFA

Két személyes játék. Szükséges hozzá papír és ceruza. Az egyik játékos kigondol egy szót, a másik játékos betűnként megpróbálja kitalálni a kérdéses szót.

A szó összes betűjének helyét egy-egy vízszintes vonalka jelzi. A második játékos találgat. Betűket sorol fel, amit a szó kitalálója behelyetesít a szóba. Ha a betű nem szerepel a kitalálandó szóban akkor a játékos egy-egy testrészt rajzol az “akasztófára”.
Játék vége:
*  a játékos kitalálja a szót - nyer.
*  elkészül az akasztófa (nem találja ki a szót) - veszít.

Az “akasztófa diagramm”úgy van kitalálva, hogy egy akasztott embert formázzon meg. Vitatható, hogy egy akasztófa képe mennyire van jó hatással a gyermekre, ennek ellénére a játék ma is használatos és közkedvelt.

Model

 

JOC SUDOKUMÁS ÖTLETEK: