Lájkolj minket Facebookon!


Dobj egy lájkot, 10 Euro kedvezményért* / foglalás* Érvényes az első foglalásnál, 1000 Euro feletti foglalások esetében.
 

Újdonságok

Mar 6, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin
Elkészült az Egyiptom honlapunk román nyelven: www.egipt-online.ro
Jan 12, 2012
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Egyéni vagy csoportos utazásra egyaránt akár 50%-os kedvezmények is. 

Nov 29, 2011
Category: Altalanos informaciok
Posted by: admin

Olvasson minket: blog.csaladi-nyaralas.ro

 

Facebook

 

Hepatitis B

A hepatitis B-ről általában

A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetíthetiszexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló ésborotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is.
Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán.  A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet.

Globális helyzet

1992-ben, az Egészségügyi Világgyűlés (WHA-World Health Assembly) az összes tagországára vonatkozó határozatot fogadott el, miszerint "integrálni kell az olyan új, költséghatékony oltóanyagokat, mint például a hepatitis B elleni vakcinát, a nemzeti immunizációs programokba minden országban, ahol ez keresztülvihető.”
1992-ben a WHO fő célnak tűzte ki, hogy a hepatitis B elleni oltóanyagot a világ összes országában kötelező oltásként vezessék be. Ez a cél máig nem valósult meg. A tervek szerint 2010-re szeretnék a világ országainak 90%-ában elérni, hogy ez megtörténjen.

Fontosabb tudnivalók a hepatitis B-ről

 • A hepatitis B egy olyan vírusos fertőző betegség, amely a májat támadja meg és akut valamint krónikus betegséget is okozhat.
 • A vírus vérrel és testnedvekkel terjed
 • Körülbelül kétmilliárd olyan ember él a Földön, akiket már megfertőzött a hepatitis B vírus. Körülbelül 600 ezer ember hal meg évente az akut vagy krónikus hepatitis B következményeként
 • A gyermekkorban hepatitis B vírussal fertőzöttek 25%-a felnőttkorban krónikus hepatitis következményeként kialakuló májzsugorban vagy májrákban hal meg
 • A hepatitis B vírus fertőzőképessége 10x nagyobb, mint AIDS-et okozó HIV-é
 • A hepatitis B vírus fokozott munkaköri veszélyt jelent az egészségügyi dolgozók számára
 • A hepatitis B ellen már rendelkezésre áll biztonságos és hatásos oltóanyag. A vakcina 1982 óta elérhető, és 95%-ban hatásos a hepatitis B fertőzés ellen. Ez volt az első olyan oltóanyag, amellyel rákos megbetegedést lehetett megelőzni.

Tünetek

A hepatitis B vírus fertőzés felnőtt korban gyakran tünetmentesen zajlik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a késői szövődmények nem jelennek meg. Azok, akiknél tünetek is fellépnek, néhány héttel a fertőzés után sárga bőr és szemfehérje, sötét vizelet, erős fáradtság, levertség és hasüregi fájdalom utal a betegségre. A tünetek bizonyos esetekben akár hónapokig, vagy évekig is jelentkezhetnek.
A hepatitis B fertőzés krónikussá is válhat bizonyos esetekben (a tapasztalatok szerint a betegek 10 %-nál), amely májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.

A krónikus hepatitis B rizikócsoportjai
A hepatitis B fertőzött gyermekek különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak.  Azoknál a gyermekeknél, akik egyéves koruk előtt fertőződnek a vírussal, 90%-ban krónikussá válik a fertőzés.
Az egy és négyéves korosztály esetében ugyanez az arányszám 30-50% között mozog, míg az ennél idősebb fertőzött gyermekek egynegyede számolhat krónikus hepatitis B betegséggel.
A felnőttek 90%-a azonban sikeresen átvészeli a hepatitis B fertőzést, körülbelül a betegek 10 százalékánál alakul ki krónikus betegség.

Hol a legelterjedtebb a hepatitis B vírus?

A hepatitis B endemikus Kínában és Ázsia más országaiban is. Az emberek többsége itt már gyermekkorában elkapja a betegséget, az ázsiai országok populációjának 8-10%-a krónikus hepatitis B beteg. Ebben a régióban a krónikus fertőzés következtében kialakuló májrák és májzsugor a harmadik vezető halálok a férfiak körében és első a nők körében.
Hasonlóan elterjedt a vírus az Amazonas és Kelet-Európa bizonyos országaiban is, illetve magas a fertőzöttségi szint a Közel-Keleten és Indiában. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a népesség kevesebb, mint egy százalékát érinti a hepatitis B fertőzés, ugyanakkor a növekvő migráció miatt egyre több fertőzött menekült hozza be a hepatitis B-t ezekbe az országokba is.

Megelőzés
A fertőzés legbiztosabb megelőzése a hepatitis B elleni oltóanyag. A hepatitis B elleni vakcinából három adag szükséges ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki, az oltások üteme: 0., 1., 6 hónap.

A legveszélyeztetettebb csoportok:

 • szabatos szexuális életet élők;
 • Hepatitis B betegek partnerei és családtagjai, közös háztartásban élők;
 • droghasználók;
 • a vérrel és vértermékekkel dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók;
 • transzplantációban résztvevők;
 • utazók

Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint kétmilliárd olyan ember él a világon, aki megfertőződött hepatitis B-vel valamikor az élete során. Ebből 350 millió betegnél sajnos krónikussá válik a betegség, amely májrákhoz is vezethet. Évente 4 millió ember válik tartósan hepatitis B fertőzötté, 25%-uk sajnos meghal a májgyulladás és a kialakuló májrák következtében.
A hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, fertőzött vérkészítményekkel terjed, de olykor nyál és izzadság útján is bekerülhet a kórokozó a szervezetbe. A vírust közvetítheti fertőzött tű, akupunktúrás eszköz, pedikűrszerszám, olló és kés.
Az egészségügyi dolgozók, tűzoltók és rendőrök munkakörülményeikből adódóan jobban ki vannak téve a fertőzésnek.
A másik komoly rizikócsoportot az utazók adják, akik olyan területekre látogatnak el, ahol a hepatitis B-vel fertőzöttek száma igen magas (néhány mediterrán ország,  Horvátország, Szerbia, Szlovénia - a háború miatt, Törökország, afrikai mediterrán országok – a szűrés és a kötelező oltások hiánya miatt, afrikai és ázsiai országok, Kína – általánosan 70-90 százaléka a lakosságnak már átesett a hepatitis B fertőzésen).
A hepatitis B fertőzést nemcsak szexuális úton, hanem a fejlődő országok többségében akár egy orvosi beavatkozás, egy véletlen baleset utáni orvosi ellátás, műtét, transzfúzió alkalmával is el lehet kapni.
A fertőzés megelőzése érdekében kerülni kell a szexuális kalandokat, a tetováló, pedikűr és manikűr szalonokat, különösen külföldön.
Leghatékonyabb megelőzés a védőoltás, hiszen három védőoltásból álló oltási sorozat életre szóló védettséget nyújt a veszélyes fertőzés ellen.

Hepatitis B elleni védőoltás
Hepatitis B-nek,  „B” típusú májgyulladásnak hívják azt a vírusfertőzést, amit fertőzött vérrel, szennyezett eszközökkel vagy szexuális úton lehet átvinni. Vérrel szennyezett eszköz lehet a tetováló tű, a közös borotva vagy manikűr felszerelés vagy a kábítószer használók közös tűje.  Ha a kismama fertőzött, a terhesség vagy a szülés alatt átadhatja gyermekének a vírust.

"B" típusú májgyulladás elleni védőoltás

Kinek lehet adni?

 • Születéstől kezdve minden életkorban
 • Minden felnőttnek, aki a fertőzés veszélyének van kitéve:
  • Szexuális partnerüket gyakran váltók
  • Fertőzött területre utazók
  • Férfi homoszexuálisok
  • Kábítószer használók (injekciós adagolás)
  • Egészségügyi dolgozók
  • Vírushordozók családtagjai
  • Művese kezelésben részesülők
  • Haemophiliások
  • Krónikus májbetegségben szenvedők
  • Fertőzött személyekkel kontaktusba kerülők
 • 11-15 éves kor között 2 adag elegendő a felnőtt adagból.
 • Az oltással egy időben más vakcina is adható, de ellenoldali végtagba
B vírussal fertőzött
terhes nők újszülöttje
Nem fertőzött anya újszülöttje Egyéb gyermekek, serdülők, felnőttek
Első adag A szülést követően 12 órán belül Az első 2 hónapban Bármikor
Második adag 1-2 hónapos kor között 1-4 hónapos korban, legalább 1 hónap idő legyen a két dózis között 1-2 hónappal az első után
Harmadik adag 6 hónapos korban 6-15 hónapos korban 6 hónappal az első után

Mennyi időre szóló védettséget biztosít?

A teljes oltási sorozat felvétele esetén (3 adag oltóanyag) az oltást csak akkor érdemes megismételni, ha az ellenanyag szint 10 ELISA egység alá esik. Egyébként a védettség fennáll, emlékeztető oltás felvétele nem indokolt.

Mikor nem lehet beadni az oltást?

 • Korábbi hepatitis B oltáskor kialakuló allergiás reakció esetén
 • A tervezett oltás idején fennálló súlyos, vagy közepesen súlyos akut betegség esetén
Megjegyzés: Van olyan oltóanyag, mely mindkét (A és B) hepatitis (májgyulladás) formától megvéd. Az oltásokat 0-1-6 hónap időbeosztással kell beadni. Azonban, ha utazás előtti idő rövidebb, a külföldi tartózkodás pedig több hónap, akkor 0-7-21 nap időbeosztással is felveheti az oltást. Ezt gyorsított oltási sorozatnak nevezik, ilyenkor, a védettség a 36 héttől már közel 100%-os. Gyorsított oltási rendnél azonban, 12 hó múlva egy emlékeztető oltás szükséges.

(forrás: www.oek.hu, www.utazaselott.hu)

Mallorca (ro)

 

Tenerife (ro)

 

Spanyolország (ro)

 

Törökország (ro)

 

Görögország (ro)

Gorogorszag
 

Ausztria (ro)

 

Egyiptom (ro)

Egyiptom
 

Tunézia (ro)

Tunezia
 
Előző oldal: Hepatitis A  Következő oldal: Hepatitis C